Kompanija Henelit osnovana je 1947. godine u Austriji, i danas je jedna od najvećih proizvođača boja i lakova. Sedište kompanije, kao i proizvodni pogon i moderni istraživačko- razvojni objekti, nalaze se u gradu Filahu u Austriji. Distribucija se vremenom proširila na Nemačku i inostranstvo, kroz stalno širenje mreže filijala i poslovnih partnera.

Henelit je 2008. godine postao deo globalne grupe MIPA SE. Kompanija MIPA poseduje jednu od najmodernijih fabrika boja u Evropi, i locirana je u Esenbahu u Nemačkoj. Zapošljava više od 1200 ljudi širom sveta, i snabdeva svoje partnere u 85 zemalja na svim kontinentima.

Kompanija Henelit je svesna svoje odgovornosti u zaštiti životne sredine, zbog čega se fokusira na efikasnu upotrebu resursa i razvoj sistema na vodenoj bazi. Henelit nudi proizvode vrhunskog kvaliteta, a dugogodišnji moto kompanije je : "Nudimo najbolju moguću uslugu našim klijentima". U tom cilju svi proizvodi imaju isti visoki standard, i praćeni su strogom kontrolom kvaliteta, analizama i optimizacijom prema ISO 9001 standardu.